Alles wat je moet weten over smegma

Elke jongen krijgt wel eens een keer last van smegma. Maar over smegma bestaan nogal wat vragen en vooroordelen. Sommige mensen denken namelijk dat smegma verband houdt met geslachtsziektes of andere nare infecties. Gelukkig heeft het niks te maken met geslachtsziektes, dus daar hoef je jezelf helemaal geen zorgen over te maken. Maar de bacteriën in smegma kunnen, als het niet wordt behandeld, wel tot infecties leiden. En ja, dat is minder prettig.

We hebben de belangrijkste informatie voor je verzameld en op een rijtje gezet door antwoord te geven op de meest gestelde vragen over Smegma. Mocht je desondanks nog vragen hebben of iets niet goed begrijpen, stuur ons dan een bericht via het contactformulier.

Smegma, wat is het?

Smegma is een mengsel van huidcellen, afscheiding en vocht, dit vocht kan urine zijn maar ook sperma. Dit mengsel vormt zich voornamelijk onder de rand van de eikel onder de voorhuid van de penis. Smegma komt voor bij vrijwel elk mannelijk zoogdier en dus ook bij mensen. Alle zoogdieren, mannelijk en vrouwelijk, kunnen smegma aanmaken. Smegma is te herkennen als wit vocht en kan door de melkzuurbacteriën een sterke geur afgeven. Als het niet direct wordt verwijderd, kan het een erg vieze geur verspreiden en zorgen voor infecties. Je kan smegma makkelijk thuis verwijderen met water, geen kraan in de buurt? Gebruik dan een doekje, speciaal voor de intieme delen van de man. Een voorbeeld hiervan is Rinz24 Intimate Wipes

Wat zijn de oorzaken van Smegma?

Onze huid vernieuwt zich dagelijks en de oude dode huidcellen worden verwijderd zonder dat wij het eigenlijk doorhebben. Bijvoorbeeld met het aan en uittrekken van onze kleding of wanneer wij ons wassen onder de douche. 

Ook de huidcellen van de penis vernieuwen zich natuurlijk constant. De oude cellen kunnen zich echter in de huidplooi onder de voorhuid bij de glans penis ophopen. Deze dode huidcellen vormen samen met producten uit de prostaat en het slijm dat door kliertjes in de plasbuis wordt aangemaakt de witte afscheiding. Deze afscheiding wordt smegma genoemd. De oorzaak van het ontstaan van smegma is dus een natuurlijke zaak. 

Smegma is vervelend, maar heel normaal. Deze witte substantie wordt aangemaakt op geslachtsdelen van mannen en vrouwen. Bij mannen ontstaat het onder de voorhuid van de eikel. Maar waar krijg je het eigenlijk van? Smegma bestaat uit een verzameling van dode huidcellen die niet weg kan, ze zitten als het ware gevangen in de plooi van de eikel. Ze hopen zich op en vormen gezamenlijk een witte substantie.
Smegma kan erg gaan stinken en daarom vinden veel mensen het vervelend dat ze het hebben, Het is echter niet ernstig, je kunt er zelf veel aan doen. Voor vrouwen zijn er reeds diverse vaginale hygiënemiddelen te verkrijgen, maar ook mannen kunnen wat doen aan hun intieme hygiëne. Met een beetje water en een handdoek kom je al heel ver, maar met een wasemulsie of een paar speciale hygiënedoekjes kom je nog verder. Deze zorgen voor een grondige reiniging van de penis.

Smegma voorkomen

Smegma is een veel voorkomend en natuurlijk verschijnsel, je hoeft je er dan ook zeker niet voor te schamen als je het krijgt of hebt. De huid vernieuwt zich nu eenmaal en daar moeten we blij mee zijn. Wel is het verstandig om regelmatig je voorhuid naar achter te trekken en de eikel en voorhuid goed te reinigen onder de douche, het maakt deel uit van de dagelijkse mannenverzorging. Op deze manier voorkom je dat ongewenst vuil en dode huidcellen zich ophopen onder de voorhuid wat weer kan leiden tot het vormen van smegma. 

Bij de mannenverzorging is het verwijderen van de dode huidcellen onder de voorhuid en bij de glans penis een gezonde dagelijkse routine. Hiermee wordt voorkomen dat er smegma ontstaat. Dat is makkelijk en je hebt tevens geen last meer van onprettige intieme luchtjes. Tijdens de routine van het dagelijks douchen, wordt de voorhuid even naar achteren geschoven en wordt de penis met ruim water gereinigd. Let op: je moet niet overdrijven en overmatig gebruikmaken van zeep. Dit kan namelijk een averechtse werking hebben. Door de zeep wordt de natuurlijke pH van de huid aangetast, waardoor bacteriën juist de kans krijgen zich te ontwikkelen. Als je een product voor de intieme hygiëne wilt gebruiken, neem dan een neutrale gel die de huid beschermt.

In sommige periodes kun je meer last hebben van Smegma dan in andere. Dit kan komen doordat je huid in een periode actiever bezig is met het herstellen van de huid. Het is belangrijk dat de huid van je penis en voorhuid goed in balans zijn en niet geïrriteerd is. Als je last hebt van Smegma kan het daarom ook helpen om katoenen ondergoed te dragen en niet al te strakke boxershorts. Veel sporten en sexueel actief zijn kunnen er ook voor zorgen dat de natuurlijke flora van je penis wat uit balans raakt en de kans op geurtjes en smegma groter is. Om dit te voorkomen kun je producten gebruiken die de natuurlijke beschermende flora stimuleren. Let er op dat het producten zijn die speciaal zijn bestemd voor de intieme hygiene, deze hebben namelijk een aangepaste pH-waarde die de huid beschermt.

Smegma verwijderen

Smegma is in principe vrij eenvoudig te verwijderen, zeker als smegma maar net is ontdekt kan het vaak gewoon worden afgespoeld met water. Soms moet er met een washandje of een spons even over het smegma gewreven worden zodat echt alles uit de holtes en gaatjes is verwijderd. Om het verwijderen van smegma te vergemakkelijken kun je gebruik maken van een intieme washgel. Zo’n intieme washgel heeft een aangepast pH-waarde en zorgt ervoor ieder plekje en holte wordt gereinigd. Is er even geen kraan of douche in de buurt, maar heb je toch last van een ongewenste geur? Dan kan je denken aan speciale doekjes die geen gevaarlijke of irriterende stofjes bevatten. 

Kan het kwaad?

Het aanmaken van smegma is een natuurlijk en normaal proces. Het verschijnsel zelf kan dan ook geen kwaad; er zijn theorieën die zeggen dat smegma het afrollen van de voorhuid makkelijker maakt. Echter als smegma niet regelmatig wordt afgespoeld kan het irritatie veroorzaken. De voorhuid en glanspenis kunnen hierdoor ontstoken raken. Het is daarom belangrijk dat mannen aandacht besteden aan hun intieme hygiëne.

Ooit dacht men dat Smegma peniskanker zou kunnen veroorzaken, maar volgens een onderzoek uit 2006 van de Michigan State University School of Human Medicine in Marquette, MI and Berkeley, CA, USA kan wetenschappelijk niet worden aangetoond dat Smegma kankerverwekkend is. Wel zou de opeenhoping van Smegma kunnen leiden tot irritatie of zelfs een ontsteking. Die ontstekingen zouden mogelijk wel een verhoogd risico geven op peniskanker. 

Hoe kom ik van mijn smegma af?

Smegma komt bij alle mannen voor en is eigenlijk niets om je zorgen over te maken. Als je het voor de eerste keer ziet schrik je misschien even. Het ziet er niet fris uit en meestal ruikt het vrij sterk en onprettig. Soms worden jongeren er onzeker van bij het hebben van relaties. Een goede intieme hygiëne doet echter wonderen en geeft je meer zelfvertrouwen in een relatie. Ook je partner zal er blij mee zijn. Er zijn daarvoor producten op de markt die het je gemakkelijk maken en niet schadelijk voor de gevoelige huid. Rinz24 wash of wipes bevatten bijvoorbeeld een ph-neutrale stof die dermatologisch getest is en dus niet schadelijk voor de huid is.

Smegma geeft aan dat ook de man de intieme hygiëne serieus moet nemen. Dagelijks dient de penis netjes gewassen te worden. Trek onder de douche de voorhuid naar achter en reinig de de glans penis en de voorhuid met ruim water en eventueel een neutrale verzorgingsgel voor de intieme delen. Wees voorzichtig met zeep aangezien deze het pH-evenwicht van de huid kan aantasten, dit kan zorgen voor een averechtse werking waardoor juist weer vieze luchtjes en eventueel ontstekingen ontstaan.

Een penis waarvan de natuurlijk beschermende flora goed werkt en goed in balans is, zal minder last hebben van vieze geurtjes en smegma. Verstoor deze natuurlijke flora dus niet met zeepproducten die niet voor de intieme hyiëne bestemd zijn.

Wat te doen bij witte aanslag onder de voorhuid?

Bij mannen kan onder de voorhuid een witte aanslag ontstaan. Smegma bestaat voornamelijk uit dode huidcellen die zich ophopen in de plooien van de genitaliën. Deze dode huidcellen kunnen niet uit zichzelf ontsnappen uit de plooien. Wanneer mannen intieme verzorging serieus nemen doen ze er dus goed aan om het smegma regelmatig weg te halen. Vanwege de gevoeligheid van de genitaliën wordt aangeraden om het smegma enkel met schoon water of speciaal daarvoor ontwikkelde producten te reinigen. Deze speciaal ontwikkelde reinigingsproducten voor de genitaliën, zoals wash-gels en disposable wipes, zorgen eveneens voor een intieme hygiëne bij mannen.

Hoe verwijder je smegma?

Smegma is iets waar elke man mee te maken krijgt en daarom is een goede intieme hygiëne ook voor mannen zeer belangrijk. Indien het smegma namelijk niet verwijderd wordt, kunnen er zich mogelijk bacteriën onder de voorhuid van de penis nestelen, met als gevolg onprettige luchtjes en een mogelijke ontsteking. De gang naar de dokter is in dit soort gevallen nog de enige oplossing die overblijft. Het hoeft echter niet zover te komen. 

Onder de douche kun je de voorhuid van de penis terug schuiven en de glans penis en voorhuid met ruim water reiningen. Eventueel kun je hierbij gebruik maken van een neutrale verzorgingsgel om het smegma te verwijderen.

Hoe houd ik de penis schoon?

Smegma moet worden weggespoeld met schoon water. Gebruik hiervoor geen geparfumeerde zeep, maar een speciaal verzorgingsproduct voor de intieme hygiëne bij mannen. De wash-gel en disposable wipes van Rinz24 zorgen voor een grondige reiniging en het herstel van de natuurlijke flora rond de geslachtsdelen. Niet alleen prettig voor jezelf, maar op het ‘moment suprême’ ook voor je partner.

Smegma op reis

Als je op reis bent zal het niet altijd even gemakkelijk zijn om de intieme delen schoon te houden en je aan je dagelijkse routine te houden. De mannelijke intieme hygiëne kan op reis dus een beetje versloffen. Dit komt doordat je in een vliegtuig of bus zit waar geen douche of bad aanwezig is of omdat je een paar dagen aan het hiken bent door de natuur. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om je intieme hygiëne te onderhouden door speciaal daarvoor gemaakt doekjes. Met deze doekjes kun je je eikel en voorhuid schoonhouden en smegma verwijderen zonder dat je er een douche bij nodig hebt. Zo blijf je op reis en op vakantie fris en voorkom je iedere kans op smegma en vieze geurtjes.

Smegma tijdens het uitgaan

Het komt natuurlijk wel eens voor dat je lekker bent gaan stappen zonder van te voren te hebben gedoucht. Op de wc kom je er achter dat je intieme hygiëne niet helemaal top is. Je ontdekt een stinkende penis en smegma. Op zo’n moment heb je geen stromend water bij de hand en kan het handig zijn om een intiem hygiëne doekje te gebruiken.

Smegma in andere talen

Smegma blijkt een zeer internationaal woord te zijn. In heel Noord-Amerika begrijpt men het woord Smegma  maar ook in het grootste gedeelte van Europa; Scandinavië, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië gebruikt men dit woord. In Spaans -en Portugees sprekende landen, dus heel Zuid-Amerika, Spanje en Portugal plakt men er een ‘e’ voor en wordt het: Esmegma.

Naast de officiële naam die men voor de kaasachtige substantie gebruikt, heeft ieder land wel zo zijn eigen synoniemen voor Smegma. In Nederland wordt gesproken over kopkaas en piemelbrie terwijl ze in Duitsland Eichelkäse gebruiken.

Smegma is dus een internationaal begrip, iedereen weet wat het is maar praat er liever niet over. Dat is ook niet nodig zolang je er geen last van hebt en aandacht besteed aan je dagelijkse intieme hygiëne!

Don't worry. Rinz24 wordt discreet verpakt. We've got you covered. 
paypalpostnlideal

Winkelwagen
0